Når du får et stykke Skjern Enge Skinke i munden, kan det være, at den saltede, røgede smag og den bløde, fine konsistens, leder tankerne hen på varmere himmelstrøg som Spanien eller Italien. Det kan også være, at du bemærker det milde strejf af gran, der afslører, at dette ikke er en italiensk eller spansk skinke, men derimod den helt lokale Skjern Enge Skinke.
Det er den økologiske landmand, Erling Bonde, der er idemanden bag Skjern Enge Skinke, og det var også ham, der omlagde driften på St. Gaasdal til økologi i 1997. Han er selv 4. generation på slægtsgården. Erling Bondes mål er at producere og udvikle fødevarer af høj kvalitet, hvilket Skjern Enge Skinke er et godt eksempel på.
I produktionen er der fokus på økologi, dyrevelfærd og kvalitet. Fra Angus-kvæget, der afgræsser og plejer naturområder i Skjern Enge og til produktionen af økologisk foder til besætningen af høns, grise og køer. Det hele foregår med respekt for smagen og kvaliteten af de endelige produkter, og sådan er det også med Skjern Enge Skinken.
De økologiske grise går ude i Skjern Enge, hvor de får masser af motion, frisk luft, krølle på halen og god tid til at vokse sig store. En god opvækst og godt foder er en forudsætning for godt kød, og godt kød er afgørende, når målet er en gourmetskinke.
Når grisene har nået en rette størrelse, slagtes de på et økogodkendt slagteri tæt på gårdene, inden de bliver saltet, røget med tørret gran fra træerne omkring gården og lagt til modning. Mindst 12 måneder tager det, før smagen og konsistensen har foldet sig rigtigt ud, og skinken er klar i gårdbutikken eller til de mange restauranter, der har valgt at sætte skinken på menukortet.
Du kan købe Skjern Enge Skinke på Økogårdenes hjemmeside – her kan du også finde mange flere produkter fra Erling Bondes landbrug.